Tanácstalan diétázóként nagy kihívás előtt is álltam, amikor kölyökkorom népszerű elemét, a szilvás gombócot akartam reprodukálni. Szerencsére a diétával töltött idő és a kreativitás exponenciálisan nő, így elég hamar megalkottam a szilvás gombóc azon elvetemült változatát, mely egyszerű, kiváló tápértékekkel rendelkezik, és szakasztott olyan, mint az eredeti! (Neeem, mert jobb!:))
Hozzávalók: körülbelül 12 db átlagos méretekkel rendelkező golyszlihoz!
- 100 g zabpehely (durvára ledarálva)
- 50 g zabkorpa
- 50 g vaníliás protein
- 300 g zsírszegény túró
- 2 tojás
- fahéj
- édesítő (ez protein és ízlés függő – kísérletezd ki, ez a Te feladatod :))
- 0,5-1 dl víz
- 6-12 darab szilva… inkább legyen több, úgyis eleszegeted közben, nem igaz?
Egy nagy lábasban tegyél fel vizet forrni. A szilvákat magozd ki, vágd fel (fél darabokra, ha valami mutáció folytán nagyon nagyok, akkor negyedekre...) és szórd be kis fahéjjal, esetleg édesítővel. A víz forr, a szilva vár. Haladjunk tovább.
A túrót összedolgozzuk a zabpehellyel, zabkorpával, tojásokkal, édesítővel, fehérjeporral, minden jóval, sok-sok fahééééjjal. Adagold bele a vizet - először csak fél decit - majd érdemes egy 5-10 percre nyugton hagyni, hogy szépen összeálljon.
Ha eljött az idő, gyors állapot-ellenőrzés: ha túl híg lenne, akkor zabliszttel korrigáld, ha valami miatt nagyon beszívta volna a folyadékot, akkor még egy nagyon pici vizet önts hozzá. A lényeg, hogy egy formálható, rugalmas, nem folyós, hanem szépen összedolgozható tésztát kapjál.
Ha elérted ezt a textúrát, akkor vizes kézzel szedj ki egy kis kupacot, és formálj golyókat úgy, hogy közben egy-egy szilvaszemet rejtesz a közepébe. Aki nagy szilva – fun, az akár két felet is beletolhat a tésztába, de akkor készüljön fel, hogy ágyúméretű gombócokat lát viszont a tányérján. :)
Ha felsorakoztak a golyszlik, és lobog a víz, akkor hajítsd bele őket, és várj, várj, váááárj.
Türelmes kivárás után a felbukkanó gombócokat ki lehet kapdosni, és mindenféle jó dologban meghempergetni...
Miben hemperegjünk?
Elengedhetetlen záró mozzanata a gombóckészítésnek a hempergés. Mármint a golyók részéről. :)
Zsemlemorzsa barátunkat kizárva a versenyből inkább az alábbi díjnyertes, egyszerű és totál diéta-barát opciót találtam: zabkorpa és búzacsíra mix, pici fahéjjal.
Görgessük jobbra, görgessük balra, hagyhatjuk egy picit benne trónolni is… golyók imádták, én is, a Párom is, és a Párom munkatársai is... mert kívül, belül olyan mint az eredeti... de bakker, miket írok én itt?!! Sokkal jobb, mint az eredeti! Mert ilyen gombóc, ilyen tápértékekkel nem terem ám minden fazékban!
Tápérték adatok! 12 darab golyót számláltunk a végén, fél-fél szilvával... egy darab: 93 kcal, 9,7 g fehérjét, 9,3 g szénhidrátot (3 g rost!), 1,9 zsírt tartalmaz!