Eddig! Íme egy járható út: a mi MásTészta bundásunk nem úszik el a kalóriákban, mégis feleleveníti az imádott, klasszikus ízeket! Íme a Bundi kenyér hadművelet!
Hozzávalók a kenyérhez:
- 120 g zabpehely (aprószemű vagy darált)
- 100 g zsírszegény túró
- 2 tojás
- 10 g lenmag (vagy bármilyen más mag is lehet... tökmaaaag :P)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 3 ek. víz
Opcionális: reszelt sajt, szezámmag... húhh, de jó lesz itt annak, aki nem fogyózik olyan keményen. :)
Nézzük az elkészítést! Lépésről lépésre - csak hogy azok a kezdő kis kukták is bátran belevághassanak, akik eddig semmilyen fontosabb gasztronómiai mérföldkövet nem hagytak maguk mögött!
Elsőként is megsütjük a saját igényeinket is kielégítő, puha zabos kis fehérje kenyeret!
Nagyon egyszerű lesz! Keverj össze mindent (elsőként a zabpelyhet-sütőport, majd a többit!), majd akapott masszát tedd szilikonos kenyérsütő formába. Ennyi, már dobhatod is be a sütőbe. Igen, ne aggódj, látom a fura és kétkedő tekintetet, de nagyon fain kis kenyér lesz belőle. Előmelegítve, 170 fokon süsd 20 percig.
Nagyon egyszerű lesz! Keverj össze mindent (elsőként a zabpelyhet-sütőport, majd a többit!), majd akapott masszát tedd szilikonos kenyérsütő formába. Ennyi, már dobhatod is be a sütőbe. Igen, ne aggódj, látom a fura és kétkedő tekintetet, de nagyon fain kis kenyér lesz belőle. Előmelegítve, 170 fokon süsd 20 percig.
A kenyér sül, a vasárnapi mise dübörög, mi pedig haladunk tovább a bundás kenyér hadművelettel: elkészítjük a tojás szószt. Ez azért ismerős, ugye? Tojás beleüt, pici tej belelöttyint, no meg a fűszerek… és határozott, szapora csuklómunkával felvered enyhén habosra.
Hopp! Elkészült a kenyérke. A teteje ropog, az illata terjeng, és kiállta a szúrópróbát! Kapd ki gyorsan, majd ha kihűlt, akkor vágd fel kockákra, és minden darabot alaposan mártogass bele a tojásos keverékbe.
Bár a sütőport megdobja a kenyér-méretet, de azért ne számíts egy szokványos cipóra. Én úgy vágtam fel, hogy középen egy hosszas bemetszéssel megfeleztem vízszintesen, majd függőlegesen elharmadoltam. Ha Te is így jársz el, akkor hat kis boldog szelet várja majd a tojás-fürcsit.
Bár a sütőport megdobja a kenyér-méretet, de azért ne számíts egy szokványos cipóra. Én úgy vágtam fel, hogy középen egy hosszas bemetszéssel megfeleztem vízszintesen, majd függőlegesen elharmadoltam. Ha Te is így jársz el, akkor hat kis boldog szelet várja majd a tojás-fürcsit.
Ha a bundi kenyérkék szépen meghemperegtek, akkor tegyünk egy pici egy olajat egy tapadásmentes serpenyőben (esetleg lehet barátkozni a mostanában divatba jövő kókuszzsírral! Ha nem ismered, itt elcsíphetsz róla sok hasznos infót!), és közepes lángon süssük meg mind a két oldalát. Légy résen, le ne égjen!
Mindenki kedvére válogathat, mit majszol mellé. Zöldségek tonnaszámra, de csirkemell sonkával is meg lehet dobni, hogy fehérjeügyileg még jobban a toppon legyünk.
Nálunk nem létezett bundás kenyér ketchup nélkül!
Így aki szintén ezen nőtt fel, annak egy gyors cukor és egyéb adalékmentes (jó, kissé gatyi, de egyszerű:)) házi recept: pár szem paradicsomot kevés olajon megpuhítunk (ínyenceknek mehet apróra vágott hagyma és piros húsú paprika is mellé), majd egy botmixerrel – vagy... izé... egy krumplinyomóval :) - püré állagúra próbáljuk alakítani.
Ha ez megvan, akkor mehet mellé egy doboz paripüré, fűszerek (só, bors, fokhagyma, majoranna, pici szegfűszeg) és egy-két csepp édesítő. És a lényeg! Ha a konyhádban őshonos az útifű maghéj, akkor tegyél bele egy csapott teáskanállal! Klasszul összekapja a paradicsomos történetet!Remélem mindenki megbirkózik a feladattal... és ezentúl ha reggel erős retro hangulattal ébredne, akkor ezzel a kis MásTésztás bundás kenyérrel máris csillapítja a helyzetet. Eheted melegen, de hidegen is csúszik... bár mi többen csaptunk le rá, így egy légvételre elfogyott az összes. Mert egy bundi az nem bundi. :)
Tápanyagtartalom!
Ugye ahogy fenn vázoltam, hat szeletre szedtük szét a kenyerünket. 1 szeletben cakkum-pakk: 144 kcal, 10 g fehérje, 13 g szénhidrát (3 g rost) és 5 g zsír van. Na a nagyi bundása ilyet nem tud! :) Bár azért a szívünk csücske volt! :)
Ha ez kalóriaügyileg még mindig sok Neked, akkor persze más kenyérrel is neki lehet indulni, például a másik nagy kedvencünkkel, a cukkini kenyérrel! A receptje itt olvasható!
Tápanyagtartalom!
Ugye ahogy fenn vázoltam, hat szeletre szedtük szét a kenyerünket. 1 szeletben cakkum-pakk: 144 kcal, 10 g fehérje, 13 g szénhidrát (3 g rost) és 5 g zsír van. Na a nagyi bundása ilyet nem tud! :) Bár azért a szívünk csücske volt! :)
Ha ez kalóriaügyileg még mindig sok Neked, akkor persze más kenyérrel is neki lehet indulni, például a másik nagy kedvencünkkel, a cukkini kenyérrel! A receptje itt olvasható!