Már réges-rég szemezek ezzel a sütivel, de azt hittem valami nagyon körmönfont csellel készül, amit csak a nagymama-tapasztalattal vagy minimum egy cukrász OKJ-s tanfolyammal lehetséges prezentálni… de nem! ;)
Csak egy hajszállal több macera az elkészítése, viszont cserébe olyan dekoratív kis finomságot kapunk, amit… vagy inkább amivel aztán bátran felvághatunk!
Hozzávalók: (17 cm-es szilikonos formához)
- 150 g zabpehely liszt
- 60 g vaníliás protein
- 20 g zsírtalanított kókuszliszt (ezt használtam)
- 2 tojás + 2 tojásfehérje (L-es)
- 2 kisebb banán
- kb. 2 dl víz vagy zsírszegény tej (protein portól függően)
- 1 tk. szódabikarbóna
- természetes édesítő, ízlés szerint (ezt használtam)
... és majd miután ketté lett szedve a tészta:
2 evőkanál kakaó2 evőkanál vaníliás protein
Elkészítés: (Avagy a nagy zebra-trükk :))
A szilárd szekciót keverd össze alaposan (a szódabikarbónát főképp!), majd utána csapódhat hozzá a nedves társulat… a tojás, a banánok, valamint a tej szerény személyében. Aki precíz (vagy csak beteg-elme és szeret pluszban mosogatni?:)) az robotgéppel tökéletesen homogénre keverheti a masszát.
Fontos, hogy annyi tejet adj hozzá, hogy sűrűn folyó, krémszerű állaga legyen a masszának! A tej mennyiségét minimálisan, de befolyásolja a használt protein típusa, úgyhogy tessék erre is odafigyelni!
Na, most jön a zebra trükk! A tésztát megfelezzük: egyik felébe belekeverjük a kakaót – és hogy a másik kupac tészta se maradjon alul, ő is kap ugyanennyi mennyiségű proteint.
Nyerő pozícióban van az, akinek van szilikonos formája – én ezt használtam - de akinek ez épp hiánycikk, az se keseregjen... hanem inkább a retro-torta formát bélelje ki sütőpapírral… és indulhat a két színű süti gyártás!
Kezdjük el a forma közepébe kanalazni a tésztát: felváltva két evőkanál a világos masszából, majd annak a tetejére jöhet két evőkanál a sötétebbikből. Addig folytatjuk ezt a játékot, amíg tart a masszánk.
Tipp! Ha szélesebb csíkokat szeretnél, akkor nagyobb adag tésztákat kanalazz 1-1 színből a formába.
Nem kell közben rázogatni, noszogatni, piszkálódni… a tészta tudja a dolgát és szétterül magától, és így lesz "zebra" mintás.
Előmelegített sütőben alacsony hőfokon (160-170 fok körül) süsd egy bő háromnegyed órát. Szúrópróba a közepébe mindenképp hasznos információkat szolgáltat! Várd meg még kihűl, és utána lehet nekiesni.
Örvendetes tény, hogy a banánnak köszönhetően - mert hogy nem hiába került bele :) - nagyon puha, picit pudingszerű lesz a süti tésztája, így önmagában is megállja a helyét… de aki ínyenc, az nyakon csaphatja plusz vaníliás proteinnel!
Tápérték adatok!
A teljes zebra csíkostúl-bőröstül 1295 kcal, amiből kerek 100 g protein, 168,7 g szénhidrát (de ebből 42 g rost) és 23 g zsír van. Mivel feltételezhetően nem pusztítjuk be az egész adagot, hanem mondjuk 6 szép szeletre szabdaljuk, akkor egy szelet csak 215 kcal, 16,6 g fehérje, 28 g szénhidrát (7 g rost) és 3,9 g zsír!