Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek. Ez igaz a konyhán túli világra, de annál jobb, ha a tűzhely melletti időt tudjuk hatékonyan lerövidíteni! Egyszerű és jópofa recept következik, amivel feldobhatod a reggelid, vacsorád, salátád, vagy csak a kedved! Mert nálunk a tükörtojás sem a régi!:)
Még mielőtt rátérnénk a recept nem túl bonyolult bemutatására, néhány szót váltanék erről a vitatott "együk - ne együk" tojássárgája dologról.
A tojássárgája a tojás azon része, amely magasabb zsír (és kalória) tartalmának köszönhetően a lábas helyett gyakran landol a rettegett diétázók kezéből a kukába, vagy épp a home-made arcpakolásodba. De vajon minden esetben erre a sorsra kell jutnia?! Nem!
Nézzünk néhány tojás-tényt!
Elsőként is nagy tévhit, hogy a tojássárgája valami fő gonosz! Voltak olyan "kutatások", melyek azzal riogatták az embereket, hogy már attól koszorúér betegséget kapunk, ha ránézünk a tojássárgájára. Nos, az eredmények finoman szólva is megalapozatlanok voltak, és olyan fontos háttérváltozókat nem vettek bele a kutatásba, mint például a mozgás vagy további életmódbeli tényezők.
A tojásfogyasztás nincs közvetlen kapcsolatban a szív és érrendszeri betegségekkel, a rossz koleszterin szinttel – sőt! Ezzel ellentétben sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, segíti a vitaminok felszívódását, illetve növeli a "jó" koleszterinszint! (Mert hogy a nem minden koleszterin a rosszfiú!) Tehát ebből a szempontból felesleges a tojás ellenes hisztéria - pláne, hogy nem is naponta falunk fel egy farmot... ;)
Az viszont szintén tény, hogy magas(abb) a zsír és ezáltal a kalóriatartalma. De attól mert diétázol igenis KELL a MEGFELELŐ zsírbevitel (is), különben finoman szólva magad alatt vágod a fát. Persze ettől függetlenül nem kell végigturnézni egy mangalica-fesztivált, hanem az egészséges, esszenciális zsírbevitelt kell valahogy feltornázni.
Ne feledd, bármely makrotápanyag megvonása előbb-utóbb csúnyán megbosszulja magát!
Ha fogyni akarunk, akkor mindenképp egyfajta kalóriadeficitet kell elérnünk, azonban vannak dolgok, melyeket mindenképpen meg kell adni a szervezetnek diéta alatt is: magas fehérjebevitel, esszenciális zsírsavak, némi szénhidrát, illetve vitamin és ásványi anyagok.
Természetesen nálam is van olyan recept, ami zsírszegényebb indíttatásból született – így a egyszer-egyszer a tojássárgáját is mellőzük. De ez csupán egy lehetőség azoknak, akik máshonnan biztosították a szükséges esszenciális zsírokat, és a testsúlycsökkentés miatt olyan receptet keresnek, ahol nem növelik meg túlzottan a napi kalória-kvótát.
Szóval, most már megnyugodtunk, a tojás-pajtás jó barát, és nem kell rettegni a zsíroktól sem – csak okosan belekalkulálni az életünkbe, étrendünkbe! Nézzük a receptet!
Hozzávalók egy "tükörtojáshoz":
- 1 tojás
- 50 g zsírszegény túró
- 30 g apró szemű (vagy darált) zabpehely
- 2 ek. víz
- só, bors... egyéb kedv szerinti fűszerek
Elkészítés:
A tojásfehérjét, a túrót, a zabot és a vizet összekeverjük, és okosan megfűszerezzük. Fontos, hogy most kivételesen nem palacsintát sütünk, így akkor vagyunk jók, ha az előtted álló tészta egy kicsit sűrűbb, amolyan főzelékszerű képződmény!
Enyhén kiolajozott serpenyőt forrósíts fel, vedd takarékra… és most jön a kreatív munka. A masszát pottyantsd a közepére úgy, hogy egy fakanállal egy kis lukat eszkábálsz a közepére. Ha ügyes vagy, akkor úgy fog kinézni a forma, mint egy amerikai fánk, amin egy tank ment keresztül.
Ha ezzel megvagy, akkor fogd a tojássárgáját... A fent olvasottak tudatában ezúttal sárga-barátunk a kegyetlen kihajítástól most megmenekült – sőt, étel remekünk kellős közepén kap helyet! Vagyis a massza közepén kialakított trónjába pottyantsd bele, és várj.
Falapáttal lehet a szélét enyhén bökdösni, és ha megsült a tojás (vagyis nem ragaszkodik a tészta a serpenyőhöz, sőt simán alá is tudsz nyúlni) akkor óvatos, de határozott mozdulattal fordítsd át a túloldalra! Innen már csak egy-két perc (attól függ ki mennyire folyósan szereti a sárgáját…) és kész is!
Aki cifrázni akarja, az mindenféle zöld növényzetet ültethet köré, de önmagában is kitűnő vacsora! Mint tudjuk, egy tojás nem tojás, szóval testmérettől, éhségi faktortól, diétás céloktól függően lehet növelni az adagot!
Tápérték adatok! Egy "tojcsi" 226 kcal, 18 g fehérje, 20 g szénhidrát (3,9 g rost) és 7 g zsír!