HTML

Medvehagymás Protein Pogácsa

2014.04.03. 13:57 kukacos1303

A pogácsa alapesetben vállalhatatlan diétázó körökben - ugyanakkor a tomboló medvehagyma-szezon közepette úgy éreztem, hogy egy egészségtudattal küszködő lélek sem maradhat ki a zöld foltokkal tarkított pogácsa majszolásából.
Vágjunk bele: jöjjön az egészséges, medvehagymis protein pogácsa-project!

Hozzávalók (kb. 12-15 darabhoz)
  • 200 g zabpehely (lisztnek ledarálva)
  • 50 g natúr tejsavó protein (ezt használtam)
  • 250 g zsírszegény túró
  • 100 g kefir
  • 1 nagyobb tojás + 1 tojás, amivel a tetejét kenjük
  • 50 g kókuszzsír (ezt használtam)
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • 1 kk. aszkorbinsav (elhagyható)
  • 1 csomag medvehagyma
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Egy tálban alaposan összekeverjük a zablisztet és a tejsavó proteint a szódabikarbónával (és az aszkorbinsavval), majd keverjük el benne az apróra darált medvehagymát. Utána a jöhet a kefir, túró, tojás-trió… és legvégül a kókuszzsír – folyékony formájában.

A sablon végig tök egyszerű: nincs más dolgod, mint mindent alaposan összegyurmázni – és közben élvezni, hogy száraz kis kezeid a kókuszzsírnak köszönhetően újra valami dehidratált fazont kapnak. (Sütünk és szépülünk, kell ennél több? :))

Miután megvolt a wellness élmény, és a tészta minden összetevője is teljesen egymásra talált, neki lehet állni a gombócozásnak.

... merthogy! Jó hír, hogy a nyújtás-szaggatás fázist elhagyhatjuk, és szimpla egyszerűséggel kis golyókat formázva, majd egy hirtelen, de annál magabiztosabb mozdulattal pogácsává lapítva abszolváljuk a folyamatot.
No, ha eddig megvolnánk, akkor ha minden igaz: az összes pogácsa izgatottan sorakozik a tepsiben (sütőpapír, szilikonos lap illik alá!). Kend meg a tetejét egy felvert tojással – gourmet lelkűek szórhatnak rá némi tökmagot, köménymagot, pici sajtot… majd irány befelé a sütőbe.

Előmelegítve, 180 fokon süsd 20 percig. Ha nagyon égne a teteje – mint nálam megesett – akkor vedd egy picit visszább a hőfokot, és néhány perccel told ki a sütési időt.
A sütés végét amúgy erőteljesen jelzik a megszokott pogácsa illatok, ami már be is indítja a pavlovi reflexeket. Így ha elkészültél, kapd ki a tepsit… és életed leghosszabb pár perce következik… várod, várod még a tűzforró pogácsát meg tudd fogni, hogy aztán frissen, melegében, kezet-szájat (nem) összeégetve már meg is tudd kóstolni!

Tápérték-adatok!
Nekem ebből a mennyiségből 15 darab, közepes méretű pogácsa készült, amelyből így egy darab 120 kcal, 8,5 fehérje 9,1 g szénhidrát (ebből 3,7 g rost!) és 5,1 g „jó” zsír! Na, elég menő, nemde?
Szerintem pár darabtól is elég hamar lehet telítődni, szóval reggelire, uzsira igazi mentőkoszt!

Ha a medvehagyma őrület lecseng, akkor pedig újhagymával vagy bármilyen zöld (ehető) növényzettel simán meg lehet váltani a világot.

...és végül! KÖTELEZŐ olvasmány minden kezdő medvehagyma gyűjtőnek: így különböztesd meg a medvehagymát más hozzá hasonló kinézetű, de mérgező növénytől! Kattints ide a cikkhez!


Szólj hozzá!

Címkék: Sós nasik

A bejegyzés trackback címe:

https://citromoshab.blog.hu/api/trackback/id/6264448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása