Vágjunk bele: jöjjön az egészséges, medvehagymis protein pogácsa-project!
Hozzávalók (kb. 12-15 darabhoz)
- 200 g zabpehely (lisztnek ledarálva)
- 50 g natúr tejsavó protein (ezt használtam)
- 250 g zsírszegény túró
- 100 g kefir
- 1 nagyobb tojás + 1 tojás, amivel a tetejét kenjük
- 50 g kókuszzsír (ezt használtam)
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- 1 kk. aszkorbinsav (elhagyható)
- 1 csomag medvehagyma
- só ízlés szerint
Elkészítés
Egy tálban alaposan összekeverjük a zablisztet és a tejsavó proteint a szódabikarbónával (és az aszkorbinsavval), majd keverjük el benne az apróra darált medvehagymát. Utána a jöhet a kefir, túró, tojás-trió… és legvégül a kókuszzsír – folyékony formájában.
A sablon végig tök egyszerű: nincs más dolgod, mint mindent alaposan összegyurmázni – és közben élvezni, hogy száraz kis kezeid a kókuszzsírnak köszönhetően újra valami dehidratált fazont kapnak. (Sütünk és szépülünk, kell ennél több? :))
Miután megvolt a wellness élmény, és a tészta minden összetevője is teljesen egymásra talált, neki lehet állni a gombócozásnak.
... merthogy! Jó hír, hogy a nyújtás-szaggatás fázist elhagyhatjuk, és szimpla egyszerűséggel kis golyókat formázva, majd egy hirtelen, de annál magabiztosabb mozdulattal pogácsává lapítva abszolváljuk a folyamatot.
No, ha eddig megvolnánk, akkor ha minden igaz: az összes pogácsa izgatottan sorakozik a tepsiben (sütőpapír, szilikonos lap illik alá!). Kend meg a tetejét egy felvert tojással – gourmet lelkűek szórhatnak rá némi tökmagot, köménymagot, pici sajtot… majd irány befelé a sütőbe.
Előmelegítve, 180 fokon süsd 20 percig. Ha nagyon égne a teteje – mint nálam megesett – akkor vedd egy picit visszább a hőfokot, és néhány perccel told ki a sütési időt.
A sütés végét amúgy erőteljesen jelzik a megszokott pogácsa illatok, ami már be is indítja a pavlovi reflexeket. Így ha elkészültél, kapd ki a tepsit… és életed leghosszabb pár perce következik… várod, várod még a tűzforró pogácsát meg tudd fogni, hogy aztán frissen, melegében, kezet-szájat (nem) összeégetve már meg is tudd kóstolni!
Tápérték-adatok!
Nekem ebből a mennyiségből 15 darab, közepes méretű pogácsa készült, amelyből így egy darab 120 kcal, 8,5 fehérje 9,1 g szénhidrát (ebből 3,7 g rost!) és 5,1 g „jó” zsír! Na, elég menő, nemde?
Szerintem pár darabtól is elég hamar lehet telítődni, szóval reggelire, uzsira igazi mentőkoszt!
Ha a medvehagyma őrület lecseng, akkor pedig újhagymával vagy bármilyen zöld (ehető) növényzettel simán meg lehet váltani a világot.
...és végül! KÖTELEZŐ olvasmány minden kezdő medvehagyma gyűjtőnek: így különböztesd meg a medvehagymát más hozzá hasonló kinézetű, de mérgező növénytől! Kattints ide a cikkhez!