Vannak mindenevők, és vannak vegák. Szerethetjük a rockot, a rappet vagy a metált. Van, aki társfüggő és van, akinek kell néha a magány. És ugyanígy állást tudunk foglalnunk egy hasonló létfontosságú, személyiséget meghatározó kérdésben: tejbegríz vagy tejberizs? A szíve mélyén senki sem pártatlan ebben a kérdésben sem… és most azok fognak igazán örülni, akik a tejberizs mellett tennék le a voksot!
Trükkös tejbegríz már született a blogon – tehát most az ősi vetélytársát, a tejberizst vontuk reform alá. A rizzsel alapvetően nincs probléma, kiváló szénhidrátforrás – nem hiába vannak a gyúrós haverok rácuppanva. A szénhidrát nagyon fontos energiaszolgáltatónk, és hosszabb távú megvonását nem támogatom - ugyanakkor ha épp az utolsó makacs kilókat próbáljuk a hasunkról lekönyörögni, akkor muszáj némi szénhidrát (és ezáltal akár kalória) csökkentő manőverekhez nyúlni.
Hogyan készíthetünk szénhidrátmentes tejberizst?
Az első a karfiol rizsként történő üzembe helyezése. A karfiol nyersen lereszelve, majd wok-ban megfőzve látszatra adja a rizs feelinget, így talán valami gyenge placebónak elkönyvelhetjük. Az ötlet eléggé súrolja a bizarrsági indexet, de aki bevállalós… az írja meg a tapasztalatát! :)
A másik ötlet! A minap épp elém keveredett egy NoCarb rizstészta, mely tökéletes célalany arra is, hogy kielégítse tejberizsre éhes igényeinket.
Hozzávalók:
- 1 zacsek NoCarb rizsszem tészta
- körülbelül 2 dl víz (vagy kókusztej)
- édesítő ízlés szerint (én ezt használtam)
- fahéj
- vaníliaaroma
- citromhéj
- 10 g kókuszliszt vagy 20 g kókuszreszelék
+ A tetejére: natúr kakaó vagy csokis protein, netán fahéj, vagy minden, amiben látsz fantáziát…
Elkészítés:
Na, ez sem az a recept lesz, mely vért, verítéket, és egyéb testi nedveket megkövetelő konyhai manővert igényelne. Az egészben a legkomolyabb meló a NoCarb zacsek feltépése és a rizsszemek (kis lukú!:)) szűrőbe történő importálása, majd átmosása.
Ha ezen túl vagy, már szinte borítékolhatod a sikert: dobd fel a vízzel és az ízesítőkkel főni (kókuszreszelékkel is, ha használsz), majd ha kifortyogta magát, akkor zárd el.
Egy külön tálba keverd ki a fehérje-túró szekciót némi víz óvatos hozzáadagolásával. Vigyázz, ne hígítsd fel túlzottan!
Legvégső mozzanat a két konyhai történet összeboronálása: vagyis a rizst keverd a fehérje-duetthez. És hipp-hopp, minimális fáradság, minimális szénhidrát, és máris élvezhetjük munkánk gyümölcsét. Izé, tejberizsét… vagyis túróbarizsét.
A jó tejberizs sűrű állagú, én azt sem bánom, ha megáll benne a kanál… na de ízlések és rizsek, tehát a protein por – víz játékával be tudod állítani a szükséges sűrűségi preferenciát. Ha nem, akkor kérdezd kezelőorvosod, annak mindenről van véleménye.
A tejberizs másik gyakori tulajdonsága, hogy imád leégni. A miénk is képes rá, de szerencsére nem kell sokat a lángok felett dekkolnia (mivel már készen van a zacskóban, csupán az ízesítés miatt főzőcskézzünk…).
Tapasztalatok és tápérték adatokA tejberizs másik gyakori tulajdonsága, hogy imád leégni. A miénk is képes rá, de szerencsére nem kell sokat a lángok felett dekkolnia (mivel már készen van a zacskóban, csupán az ízesítés miatt főzőcskézzünk…).
Aki már rég nem evett egy kiadós tejberizst, az feltételezhetően össze fogja tenni a két kezét, ezért a totál diétás megoldásért. Aki pedig nem diétázik, csupán egészségesen akar élni, az maradjon a (majdnem) eredeti csapatnál: használjon basmati vagy barna rizst, de tej helyett itt is válasszunk valamivel protein-gazdagabb opciót!
A teljes adag csupán laza 231 kcal!!! Amiből 42 g fehérje, 12,6 g szénhidrát (10 g rost!) és 3 g zsír van!
A NoCarb rizsről és tésztákról bővebben itt olvashatsz egy cikket!
Itt pedig lehetőséged van megrendelni, illetve még több hasznos infót begyűjteni!