Azonban, minket nem olyan egyszerű ám lekenyerezni. A zsűri szigorú, kényes és éhes, nem köt kompromisszumokat.
Olyan kenyeret akarunk…
… ami egészséges az utolsó morzsáig.
… ami puha és könnyed. Ne legyen olyan tömör a tésztája, mint egy szünetek nélküli parlamenti közvetítés.
… ami finom. Valóban finom. Legyen valami izgalmas ízvilág, és ne csak azért legyen nyomtalanul bepusztítva, mert a bírói gárda éhes.
… amit nem kell dagasztani, keleszteni, újraéleszteni. Egyszóval az elkészítéséhez nem kell a nagymama lélekjelenléte.
… végül az igazi kihívás, amin a legtöbb kenyér (és más földi halandó) retteg és elhasal… az igazi próbatétel: a másnaposság.
De vajon a mindenre elszánt tökös csapat meg tud birkózni ezzel a sok követelménnyel?
Hozzávalók:
A szilárd csapat:
A szilárd csapat:
- 100 g darált (vagy apró szemű) zabpehely
- 30 g kókuszliszt (Itt olvashatsz róla, illetve rendelhetsz is!)
- 10 g darált lenmag
- 10 g búzasikér (elhagyható, de ha van, akkor sokkal jobb tésztája lesz a kenyérnek)
- 1 tk szódabikarbóna
A nedvesek:
- 2 tojás (M-es)
- 0,5 dl víz
- 150 g sült sütőtök püré
A fűszerek:
- 1 ek köménymag
- 1 csapott tk só
- 1 ek hántolt napraforgómag
Ajánlott: indiai fűszer keverék-mix!
- 10 g darált lenmag
- 10 g búzasikér (elhagyható, de ha van, akkor sokkal jobb tésztája lesz a kenyérnek)
- 1 tk szódabikarbóna
A nedvesek:
- 2 tojás (M-es)
- 0,5 dl víz
- 150 g sült sütőtök püré
A fűszerek:
- 1 ek köménymag
- 1 csapott tk só
- 1 ek hántolt napraforgómag
Ajánlott: indiai fűszer keverék-mix!
Elkészítés
Elsőként a szilárd szekciót és a fűszereket keverd össze, majd utána mehet bele a tojás, a víz és a sütőtök püré. Érdemes krumplinyomóval vagy villával is rárontani a tök csapatra, így még hamarabb beleolvadnak a környezetükbe.
A folyadékot legutolsó összetevőként ad hozzá, hiszen ezzel tudod szabályozni az állagot. Annyi víz kell – nálam ez fél deci volt – amivel szépen össze tudod dolgozni a kenyeret, és egy szilikon lapra kitéve és kenyérré, zsemlévé, cipóvá alakítva se kél lába.
Miután formás kis kenyered ott ücsörög már a szilikonnal bélelt tepsiben, ne várasd! Told be a sütőbe! Előmelegítve süsd meg, 170 fokon, körülbelül 25 percig. Akkor lesz kész a kenyér, ha vadul illatozik, és kiállta a szúró-próbát: azaz evőeszközöd nem ragacsos, miután megbökdösted.
Nézzük a verseny eredményét!
Reform-faktor: semmi kivetnivalót nem találtunk, az összetevők egytől egyig csak az egészséget hirdetik.
Puhasági hatás: maximális pontszám. A tökös kis csapatnak köszönhetően a kenyerünk bélésanyaga hihetetlenül omlós és könnyed. Ha kukacoskodni akarnánk, talán egyetlen hátránya, hogy a külső váza nem az a retro-ropogós fajta, de talán az idősebb, protézisen tengődő korosztálynak még ezt is előnynek könyvelheti. Nekünk meg nem sérül fel a szájpadlásunk! :)
Íz-index: a sütőtök ízre egyáltalán nem kivehető, csak inkognitóban vannak jelen. Szóval ha Te (hozzám hasonlóan) eddig méla undorral fordultál el a tök csapattal… kezdj el velük szimpatizálni, nem fogsz csalódni, ígérem! Amúgy a tök és a köménymag legalább olyan ütősen jó párosítás, mint Bud Spencer és Terence Hill! :)
Másnaposság: a sütőtök csapat – velem ellentétben – jól bírja a másnaposságot. Állagán cseppet sem veszítve ugyanolyan mennyei puha maradt!
A tökös kis csapat morzsa-mentes hatékonysággal vágódott (be) a zsűrik asztalán, így ismét kiérdemelte a bizalmat…
Tápérték adatok!
A teljes kenyér 796 kcal, amiből 42,6 g fehérje, 95,5 g szénhidrát (32,3 g rost!) és 22,1 g zsír. Aki csökkenteni akarja a szénhidrátot, az szójaliszttel vagy natúr fehérjeporral kiválthatja a zabliszt egy részét (maximum felét)!