(lisztmentes, alacsony szénhidráttartalommal)
Mindig volt valami csábító a liszt nélküli csokis sütikben… és ha mellette még a minimális szénhidráttartalmat is odaítéli neki az elkészítő, akkor nincs az a diétázó, aki ne ugrana egyenesen fejest a tepsibe.
Szóval az egész egy péntek estével kezdődött… amikor a mit sem sejtő karfiol barátunk még épp várta a sorsát a konyhapulton… naivan talán azt hihette, hogy ő is – hasonlóan a többi sorstársához – valamely csirke-mell-ett fog landolni, mint opcionális körettartozék… esetleg kirántjuk, ál-krumplipürésítjük… vagy csak megy a levesbe… de nem! Egészen más sorsot szánt neki most az élet! (Muhahaaa – ördögi kacaaaj…)
Ennek a karfiolnak olyan szerepet osztottunk, mint előtte még senkinek! Következő receptünk fontos, ámde – remélhetőleg – annál észrevétlenebb hozzávalója lesz!
Karfiol a Brownie-ba?! Na igen. Aki ismer, az tudja, hogy alapvetően kíváncsi és kísérletező személyiség vagyok… ugyanakkor ezt a receptet még én is komoly fenntartásokkal kezeltem. De úgy gondoltam, hogy – Velem együtt – sokan szeretnének egy olyan világban élni, ahol a csokis Brownie büntetlenül csúszhat le bármikor… szóval, carpe diem… belevágtam! Nézzük a receptet és a tapasztalatokat!
Hozzávalók
- 400 g karfiol
- 60 g csokis protein (a kevert típusúakkal a legjobb)
- 20 g kókuszliszt (ezt használtam)
- 50 g natúr kakaó
- 2 tojás + 1 fehérje
- 30 g Paleo dióliszt (ezt használtam) vagy darált dió
- 120 ml facsart narancslé (ez nálam két közepes nariból csavaródott ki)
- 2 kk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk. fahéj
- édesítő ízlés szerint
- plusz diódarabok (egy kicsit törd össze előtte, ne legyenek olyan giga nagy szemek)
Elsőként is elkapjuk naiv kis karfiolunkat és puhára főzzük.A beidegzett sztereotipikus mozgássort leblokkolva most NEM kezdünk neki vadul sózni, hanem csak önmagában hagyjuk, hogy megpuhuljon a lelkünk. Mármint a receptünk lelke.
Amíg fő, addig nyugodtan összekeverhetjük a többi hozzávalót… hopp, ha kész a karfiol, akkor halásszuk ki a vízből egy nagyobb lukú szűrőbe. Itt egy krumplinyomóval érdemes kicsit átnyomkodni, hogy a felesleges víz távozzon… majd ha megvolnánk, akkor dobjuk a darálóba és pürésítsük krémesre.
Ne aggódj, az egész sütési ceremóniának ez az egyetlen holtpontja, ahol még én is elbizonytalanodtam, hogy ebből vajon ehető dolog lesz-e… de a brownie alapvetően egy sötét lélek, így a hófehér karfiol püré hamar elvész benne… és amint alaposan összekevered és beledugod az ujjad egy nyalintásra… hmmm… már érzed, hogy talán mégsem fog az alkotásod a kukában landolni.
Tegyük a krémet egy szilikonos formába – itt nagyon fontos, hogy olyan formát válassz, ahol egy 3-4 ujjnyi vastagságot el tudsz érni. (Én ezt a formát használtam!) Ha nincs ilyen formád, akkor töltsd simán muffin formákba!
A brownie sütésének a titka az alacsonyabb hő és a türelmes kiskukta… vagyis 170 fokon süsd egy bő 40-50 percig. Ha a teteje megszilárdult, és valami finom illatot is áraszt… akkor már biztos kész! Vedd ki a sütőből, hagyd a formában kihűlni (!!!), majd csak utána állj neki kihámozni.
A brownie sütésének a titka az alacsonyabb hő és a türelmes kiskukta… vagyis 170 fokon süsd egy bő 40-50 percig. Ha a teteje megszilárdult, és valami finom illatot is áraszt… akkor már biztos kész! Vedd ki a sütőből, hagyd a formában kihűlni (!!!), majd csak utána állj neki kihámozni.
Következtetések!
Ha túl tudjuk magunkat (t)enni ezen a karfiol dolgon, akkor tulajdonképpen egy roppant kedvező feltételekkel rendelkező brownie-t kapunk jutalmul… ami finom, omlós és a legkevésbé sem érezteti, hogy nem épp szokványos hozzávalókból készült.
Ha túl tudjuk magunkat (t)enni ezen a karfiol dolgon, akkor tulajdonképpen egy roppant kedvező feltételekkel rendelkező brownie-t kapunk jutalmul… ami finom, omlós és a legkevésbé sem érezteti, hogy nem épp szokványos hozzávalókból készült.
Itt és most leszögezem, hogy nem vagyok egy szénhidrát-ellenes fajta, hiszen egyik makrotápanyag megvonása sem vezet jóra… ugyanakkor aki ciklizálva fogyasztja a szénhidrátot, vagy csak felélte az aznapi minimális kvótát, annak ez a brownie lehet az egyik utolsó esélye.
Aki pedig nem tud túljutni a karfiolos történeten, az egye úgy mint a virslit… az ízre kell összpontosítani és nem arra, ami benne van… bár hozzáteszem a karfiol messze nem olyan ijesztő mint a virsli tartozékok. :)
Tápérték adatok!
Ha Te is 10 szép szeletre vágod a sütit, akkor egy szelet 95 kcal, 10,3 g fehérje, 5,5 g szénhidrát (ebből 3 g rost!) és 3,63 g zsír!
U.I.: ... és ne feledjétek, megjelent az Ünnepi Sütidoboz! 12 karácsonyi finomság... kedvezőbb tápértékekkel, melyek csak az ünnepi hangulatot növelik, a plusz kilókat nem! És becsszó, egy sütibe sincs karfiol belerejtve! :)
Bővebben: http://masteszta.blogspot.hu/p/unnepi-sutidoboz-rendeles.html
U.I.: ... és ne feledjétek, megjelent az Ünnepi Sütidoboz! 12 karácsonyi finomság... kedvezőbb tápértékekkel, melyek csak az ünnepi hangulatot növelik, a plusz kilókat nem! És becsszó, egy sütibe sincs karfiol belerejtve! :)
Bővebben: http://masteszta.blogspot.hu/p/unnepi-sutidoboz-rendeles.html