1. A futás nem egy beteges kényszercselekvés, hanem egy (állítólag) élvezetes dolog.
2. A karalábé egy izgalmas, szerethető jószág.
3. Sikerül egy ilyen ultra alacsony kalóriás, fehérjében gazdag sós muffint megalkotnom.
2. A karalábé egy izgalmas, szerethető jószág.
3. Sikerül egy ilyen ultra alacsony kalóriás, fehérjében gazdag sós muffint megalkotnom.
Hát az alábbi recepttel két dolgot sikerült igazolnom – és remélhetőleg a cikk végére rájössz, hogy melyeket. ;)
Szóval a karalábé önmagában nem egy túl izgalmas alapanyag, viszont kiváló tápértéke miatt mindenképp megérdemli a törődést. Így hát a következő mini muffin projecthez őt is belevettem, és a végeredmény olyan zseniálisra sikeredett, hogy azóta törzstag lett a kiskonyhámban… mert ahogy a kedvenc művészem mondaná…: Imádni fogod! ;)
Szóval a karalábé önmagában nem egy túl izgalmas alapanyag, viszont kiváló tápértéke miatt mindenképp megérdemli a törődést. Így hát a következő mini muffin projecthez őt is belevettem, és a végeredmény olyan zseniálisra sikeredett, hogy azóta törzstag lett a kiskonyhámban… mert ahogy a kedvenc művészem mondaná…: Imádni fogod! ;)
Hozzávalók: 6 db-hoz
- 200 g karalábé
- 50 g zsírszegény túró
- 30 g zabpehelyliszt
- 20 g natúr protein vagy szójaliszt
- 10 g búzakorpa
- 1 tojás + 2 tojásfehérje vagy 2 tojás (L-es)
- 1 ek. útifű maghéj (elhagyható, de ettől még zsömlésebb a történet! :))
- só
- opcionális: napraforgómag vagy tökmag
Elkészítés
1. A karalábét meghámozzuk, összeaprítjuk és egy fazék enyhén sós vízbe beletesszük lubickolni. Itt kell egy kis türelem, hiszen kell egy ki s idő, még megpuhulnak, viszont onnantól kezdve már felpörögnek az események.
2. A megfőtt karalábét összeturmixoljuk a tojásokkal, majd szépen hozzákeverjük a lisztes szekciót is. Lehet kóstolgatni, fűszerezni, saját ízlésficamok szerint.
3. Ha készen vagyunk, akkor előkapjuk a mindent tudó szilikonos muffinsütőt, és szépen belekanalazzuk a masszát.
4. Előmelegített sütőben 170 fokon süsd egy 25-30 percet. Bár türelmetlenek vagyunk, és azonnal muffint akarunk – mégis fogadd meg a jó tanácsom: a muffinok szeretnek meleg kis vackukban kihűlni, így ne abajgasd őket addig, még melegek. Hidd el, ha a kihűlt helyükről sokkal szebb búcsút vesznek!
2. A megfőtt karalábét összeturmixoljuk a tojásokkal, majd szépen hozzákeverjük a lisztes szekciót is. Lehet kóstolgatni, fűszerezni, saját ízlésficamok szerint.
3. Ha készen vagyunk, akkor előkapjuk a mindent tudó szilikonos muffinsütőt, és szépen belekanalazzuk a masszát.
4. Előmelegített sütőben 170 fokon süsd egy 25-30 percet. Bár türelmetlenek vagyunk, és azonnal muffint akarunk – mégis fogadd meg a jó tanácsom: a muffinok szeretnek meleg kis vackukban kihűlni, így ne abajgasd őket addig, még melegek. Hidd el, ha a kihűlt helyükről sokkal szebb búcsút vesznek!
A kisült muffinok többfunkciós kis alkotások, hiszen magas fehérje tartalmuk miatt egy diétázó akár önálló étkezésnek is kinevezheti. Ezen kívül bánj vele úgy, mint egy zsemlével tennéd: kenhetsz bele cottage cheese-t, eheted zöldség mellé, de szerintem akkor sem fog megértődni, ha csirkemell sonkával megtömve elcsomagolod tízóraira!
A teljes adag (vagyis ha mind a hat muffint bepusztítod), akkor az laza 427 kalóriát von maga után, amiben 45 g fehérje, 36,6 g szénhidrát (9 g rost) és 7,6 g zsír van. Egy darab muffin pedig 71 kcal, 7,5 g fehérje, 6,1 g szénhidrát és 1,2 g zsír! Juhúúú!