HTML

Egészséges müzli szelet

2013.09.19. 15:18 kukacos1303

Sajnos manapság nem abban a világban élünk, hogy bármelyik egészségesnek kikiáltott energiaszeletet nyugodt szívvel lekapdoshatjuk a polcról… mert ha az ára nem rettent el elsőre, akkor nyomban furán nézünk, ha a tápanyag összeállítását megnézzük… sokkoló szénhidrát-adag, meg egy lista, olyan fura szavakról, amikről még nem hallottunk, de nem is akarunk... enni meg pláne nem.
A minap elém került egy "reformnak" kikiáltott, diétázók számára is elvileg fogyasztható müzli szelet. Az alábbi finomságok találhatóak meg benne (csak erős idegzetűeknek):

Összetevők: édesítőszer (maltit – ez ugyanolyan cukoralkohol, energiatartalma a cukoréval azonos, annyi az előnye, hogy lassabban emeli a vércukorszintet...), extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara, étkezési só), lapított zabpehely, keményítő szirup, növényi zsír, szárított gyümölcsapríték, kókusz (kókusz, kén-dioxid), emulgeálószer, aroma, sűrítőanyag (guargumi), tartósítószer (szorbinsav).

… ugye, ugye? Ennél jobban már csak egy Justin Bieber plakáton lehet többet szörnyülködni.
Szóval rövid gondolkodás után visszatesszük a kiszemelt kis álszent müzlinket a polcra, hazabattyogunk… és… megpróbáljuk a saját, felesleges kalóriáktól mentes kis szeletünket kivitelezni, amit biztos nem cukor és transzzsír tapaszt össze.
Hozzávalók:
  • 50 g vaníliás protein
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb banán (turmixolva kis vízben)
  • 150 g zabpehely (apró és nagyobb szemű is óóókké bele:))
  • Plusz opciók: fahéj, mazsola, apróra tördelt vagy durván darált dió, mogyoró
Igen! Ennyi! That’s all! C’est tout! Das ist alles! Siinä kaikki!  

Elkészítés
Egy nagy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, majd add hozzá a banánpépet. Innentől utunk két felé ágazhat, Te döntesz merre tovább! (Mint gyerekkorunk kedvenc meseregényeiben, emlékeztek? :)) A sütésnél két lehetőség is van!
1. Használhatsz sima szilikonos/sütőpapíros lapot. Akkor muszáj, hogy sűrű állaga legyen a masszának, hogy a lapra kanalazva ne kelljen lába! Ergó, ne adj hozzá plusz folyadékot, csak azt a minimálisat, amivel a banánturmixolásnak nekimentél. Ha így is sok, és folysz össze-vissza, akkor zab-protein - kedv szerinti arányával - mentsd, ami menthető.

2. Még jobb, ha van szilikonos tepsid! (Esetleg sütőpapírral bélelt tepsi?) Itt nem kell keménykedni a tésztával, bár itt se jó, a leves halmazállapot. Ha vizualizálni akarjuk a dolgot, akkor mondjuk azt, ha egy másnapos, besűrűsödött babfőzelék állagot sikerül prezentálnod, akkor nem jársz rossz helyen!

Off: ha a két lehetőség közül mindegyik kivitelezhető, és épp döntésképtelen lennél, akkor a másodikra szavazok. Egy nagyon halovány árnyalattal jobb lesz az állaga kis szeletünknek.
Szóval, ha meghoztuk a nagy döntést, akkor tereljük tésztánkat a kiválasztott felületre (az a jó, ha olyan 3 centi körül lesz a magassága a sütinek) és hajítsuk be a sütőbe. Előmelegítve 170 fokon 10 perc, utána kissé visszább véve, 160 fokon 20 perc. Tű, kés, egyéb éles tárggyal érdemes tesztelni itt is a tészta készenléti fokát! Ha kész, akkor vedd ki a sütőből, és miután kihűlt, csak akkor borítsd ki és szeleteld fel!

Túl sok romlandó direkt nincs benne, így simán magaddal tudod vinni… akár edzés előtt, edzés után, vagy bármely mozgalmas program keretében ott (ki)lapulhat a tatyódban, és egyszerűen előkapod, ha kell egy kis NORMÁLIS tápanyag!

Tápértékek! Csak úgy, a poén kedvvért egy random kipécézett, anonimitást kérő, bolti, diétás szelet adataival összevetve:

Szólj hozzá!

Címkék: Proteines süti

A bejegyzés trackback címe:

https://citromoshab.blog.hu/api/trackback/id/tr136264489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása