Szóval szinte a legelső alkotás, mellyel eltökélt szándékom volt, hogy szembesítsem a kétkedőket azzal a ténnyel, hogy számtalan egyszerű, gyors és kreatív útja van annak, hogy élvezhessük a süteményeket – persze azzal a tudattal, hogy végre tápanyagban gazdag dologgal tömjük a bendőnket… és melyek talán kisebb eséllyel fognak ragaszkodó kis zsírpárnává avanzsálódni.
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g zsírszegény túró (lehetőleg krémes, ne a rögös-bütykös)
- 70 g darált zabpehely
- 50 g mandula liszt - ezt használtam
- 30 g vaníliás vagy natúr protein
- 150 g natúr joghurt
- 1 dl víz
- 2 tojás
- 1 tk. szódabikarbóna
- pár csepp tejszínes mogyoró aroma
- pár csepp vanília aroma
- 3 ek természetes édesítő - ezt használtam (Figyelem, ennek a pontos mennyisége a protein por és a Te ízlésed függvénye… szóval tessék inkább kóstolgatni!)
A csokikrém:
- 20 g holland natúr kakaó (a lényeg, hogy minőségi, tényleg finom legyen!)
- 15 g csokis vagy natúr protein (de még vaníliással is működik)
- édesítő ízlés szerint
- plusz pár evőkanál joghurt: a krémnél ügyelj arra, hogy tényleg minimális joghurttal keverd el.
- Fontos, hogy sűrűn folyós legyen a krém, ne ússzon, és szépen rá lehessen egyengetni a massza tetejére. A joghurt mennyiségét a kakaó, a protein és az édesítő is befolyásolja (no meg az is, mennyire vizes-típusú a joghurt...), tehát még egyszer kérlek: apránként öntsd-kabard-öntsd-kavard hozzá! Így kellene festenie:
Nemcsak finom, hanem igazi pikk-pakk süti! Figyeld csak! Elsőként a száraz dolgokat keverd alaposan el, majd mehet bele a nedvesebb szekció. Kis kanállal, nagy lelkesedéssel maceráld addig, még az egész massza teljesen homogén nem lesz. A végén sűrű kóstolgatás közepette édesítsd, ízesítsd kedvedre! A fenn említett aromák opcionálisak… ha natúr proteinnel dolgozol, akkor mindenképp javaslom!
Talán már félig jól is laktunk, mire nyugtáztuk: tésztánk tökéletes ízű. Nincs is más tennivaló, tereljük bele egy szilikonos sütő formába. A szilikonos formák előnye, hogy szinte bármely MásTészta alkotás tökéletesen megsül benne zsiradék nélkül, majd kihűlve békésen elválik a formától… szóval nem kell régész módjára kikaparni belőle alkotásunk darabjait!
Ha nincs szilikonos eszközötök, akkor a sütőpapíros megoldással is lehet próbálkozni – de ebben az esetben javasolt pár evőkanál kókuszolaj is a tésztába.
Szóval a masszát belekanalaztuk a formába, rákenjünk a csokikrémet, majd mehet a sütőbe.
Szóval a masszát belekanalaztuk a formába, rákenjünk a csokikrémet, majd mehet a sütőbe.
Előmelegítve, 35 perc, közepes lángon. Mivel minden sütőnek más a lelke – és a sütési ideje… így javaslom, hogy más jelekre is támaszkodjunk. Az illat jelzésértékű (az is ha odaég...:/), de érdemes megszurkálni - és ha nem ragad annyira a bökő eszköz, akkor elzárható a sütőt.
Ha kész, akkor kapd ki a sütőből és hagyd szépen a formában kihűlni. Meglátod, ha türelmes vagy, akkor villámgyorsan kijön… és amúgy is, szerintem ez olyan süti, ami hidegen a tuti!
Zárásképp szórjuk meg egy enyhén darált mogyoróval – csak hogy nehogy azt a látszatot keltsük, hogy mi aztán mindenféle zsiradéktól félünk. :)
Összességében isteni finom süti, melynek egyetlen hátulütője, hogy képes arra, hogy 5 percen belül nyomtalanul eltűnjön… ki tudja hova. :P
Fontos! Nincs mit tenni, a recept egyfelől a protein por használata miatt lett ilyen magas fehérjetartalmú. Nem kell idegenkedni tőle, sok diétázó lelket mentett már meg az elhízástól. A receptben csokis és vaníliás verziót is használtam, de ha Te nem akarsz egyből kétfélébe beruházni, két dolgot tehetsz:
1. Veszel egy vaníliásat, és az tulajdonképpen kellő natúr kakaóval csokis ízzé is áttranszformálható.
2. Natúr proteinben sem rossz ötlet gondolkodni – nemcsak azért mert ízesítése így már végképp a Te kezedben van: fahéjas-mogyorós-epres-kekszes-csokin át egészen a spenótos-tökös vonalig lehet nyomulni. Igen, nem elborzadni, a natúr protein egyik előnye, hogy a sós sütiktől sem zárkóznak el.
(Én ezt szoktam használni!)
2. Natúr proteinben sem rossz ötlet gondolkodni – nemcsak azért mert ízesítése így már végképp a Te kezedben van: fahéjas-mogyorós-epres-kekszes-csokin át egészen a spenótos-tökös vonalig lehet nyomulni. Igen, nem elborzadni, a natúr protein egyik előnye, hogy a sós sütiktől sem zárkóznak el.
(Én ezt szoktam használni!)
Végül a tápértékek!
A teljes süti 1090 kcal, amiben 113 g fehérje, 84,2 g szénhidrát (39 g rost!) és 32 g zsír van. Persze azért ezt sem szép egy ültő helyzetbe betakarítani, de mondjuk felszeletelhetjük - nekem 8 szelet, azaz 16 kis kocka lett a végeredménye. Ebből egy kellemes adag mondjuk négy kocka: ami 260 kcal, 28,6 g fehérje, 21 g szénhidrát és 6 g zsír! Jó dolog a diéta, mi? :P
!!! Kezdő diétázó, ámde annál lelkesebb olvasóknak talán túl sok az ismeretlen képlet... azaz hozzávaló a receptben! No para, kattints ide, itt összegyűjtöttem őket, így akár egy helyről is be tudjátok szerezni a szükséges muníciót!
A teljes süti 1090 kcal, amiben 113 g fehérje, 84,2 g szénhidrát (39 g rost!) és 32 g zsír van. Persze azért ezt sem szép egy ültő helyzetbe betakarítani, de mondjuk felszeletelhetjük - nekem 8 szelet, azaz 16 kis kocka lett a végeredménye. Ebből egy kellemes adag mondjuk négy kocka: ami 260 kcal, 28,6 g fehérje, 21 g szénhidrát és 6 g zsír! Jó dolog a diéta, mi? :P
!!! Kezdő diétázó, ámde annál lelkesebb olvasóknak talán túl sok az ismeretlen képlet... azaz hozzávaló a receptben! No para, kattints ide, itt összegyűjtöttem őket, így akár egy helyről is be tudjátok szerezni a szükséges muníciót!