(gluténmentes, alacsony zsírtartalommal)
Az éjjel-nappalik, sulis büfék és lepukkant belvárosi cukrászdák klasszikus csemegéje a túrós batyuk mellett gubbasztó, lekvárt alig látott, csokival bevont tésztakorong… azaz az isler! Valamiért csábít, valamiért akarjuk, és soha sem tudunk rá haragudni… pedig általában hozza a kudarcélményt: a csoki nem roppanós, a tésztába harapva pedig egy csapásra bevisszük az évi tűréshatáron belüli gasztro-méreganyag adagunkat...1. Engedünk a csábításnak és óriási lelkiismeret furdalások közepette, szinte már már értetlenül majszoljuk be az amúgy nem is finom, és "fogalmunk sincs miért kívántuk meg" típusú islert.
2. … nekiállunk kísérletezni, hogy megtudjuk: vajon milyen isler adta lehetőségek kínálkoznak MásTésztából?
2. … nekiállunk kísérletezni, hogy megtudjuk: vajon milyen isler adta lehetőségek kínálkoznak MásTésztából?
Nos, én az utóbbi mellett döntöttem… A végeredmény közel sem hagyományos, ugyanakkor roppant finom, eredetire hajazó, de jóval kedvezőbb tápanyag-kvalitásokkal rendelkező pályamunka, ami az említetteken túl a könnyed kivitelezésével is labdába rúghat.
- 100 g barnarizs liszt
- 20 g dióliszt (ezt használtam)
- 50 g vaníliás protein
- 40 g zsírszegény krémtúró
- 2 tojás (M-es – ez fontos!)
+ Magas gyümölcstartalmú lekvár (lehetőleg hozzáadott cukor nélkül) és Útifű maghéj (opcionális)
+ A csokimáz: 20 g kókuszzsír (ezt használtam) és 20 g natúr kakaó - illetve pici édesítő
+ A csokimáz: 20 g kókuszzsír (ezt használtam) és 20 g natúr kakaó - illetve pici édesítő
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kavard alaposan össze, majd kapj elő egy szilikonos muffinforma sütőt. Mi, ja hogy az meg minek?
2. Nos, a könnyed konyhai munkálatok végett a következőket fogjuk csinálni:
2. Nos, a könnyed konyhai munkálatok végett a következőket fogjuk csinálni:
Kis golyókat formálunk, amiket a szilikonos muffin formában egy benedvesített kanállal kis korongokká lapítunk. (A használt muffin formáktól függ a golyszlik mérete, a lényeg, hogy egy kábé fél centis korongvastagság lebegjen a szemeid előtt célként...!)
Szóval a muffin forma hadművelettel megússzuk a nyújtás-szaggastás procedúrát (ami minden reformtészta készítőnek igazi megváltás)… a korongok egyforma méretűek lesznek, sőt a szilikon lap miatt nem fognak leragadni! Igazi 3 in 1 ötlet!
3. Tegyük be a sütőbe, előmelegítve, 180 fokon süssük meg. Sütőtől változik a menetidő, nálam bő 10-15 perc elég volt: a lényeg, hogy légy résen, és akkor kapd ki a kekszeket, ha megszilárdultak, és a szélük még nem kezdett el barnulni.
4. Ne lepődj meg, ezek a kekszek tapintásra még nem hajaznak az islerre, hiszen elég puhányak… de ahogy mindenkit, így az idő őket is megkeményíti! :) Hagyd kihűlni, majd lekvárral megkenve pároztasd össze őket.
5. Lekvár tapasztási tapasztalat! Érdemes a lekvárba – pláne ha nem túl szilárd halmazállapotú – egy kis kötőanyagként némi útifű maghéjat csempészni. Aki olyan mint én, és szereti kis harapásokkal kiélvezni az isler adta minden percet… annak ajánlom nagyon, hiszen a kifolyt lekvár elég hangulat gyilkos tud lenni.
6. A csokimáz készítése!
A csokimikulást most nem zúzzuk össze barbár módon… és a Húsvét óta porosodó nyulat is őrizzük tovább kukacmenedéknek… a MásTészta islerre igazán finom csokimáz jár!
Olvaszd fel a kókuszzsírt, majd öntsd rá a natúr kakaóra, tegyél bele pici édesítőt és csomómentesen keverd el! A mázzal kend be az islerek tetejét, majd várj, várj, várj… amíg a csoki megköt.
7. A legjobb, ha bedobod a hűtőbe egy-két órára – és ha a család nem jár rá, akkor tökéletesen összeérnek az ízek, és boldogon haraphatsz bele egy totál MásTészta islerbe.
Úgy gondoltam, hogy dobok egy receptet a lisztérzékeny üzemmódban étkezőknek, de ha nincs barnarizs liszted, akkor a (finomra darált!) zabpehely liszt is tökéletesen megteszi.
A diólisztet a Paleo lisztek között fedeztem fel (itt utána olvashatsz Te is!), és nagyon finom ízt ad a tésztának, ráadásul az állaga sem szemcsés… és ami a legjobb! A tápértéke! Zsírtalanított, így valóban csak a számunkra fontos tápanyagok és rostok vannak benne! Ha nincs ilyened természetesen sima, finomra darált dió is megteszi.
A túrók esetén itt nagyon nem állja meg a helyét az ismertebb darabos verzió. Ha nem találsz krémesebb túrót, akkor használj kefirt a tészta összegyúrásához!
Igazán büszkék lehetünk islerünk tápanyag tartalmára, mivel a hagyományos verziót megszégyenítve egy tallér (csoki mázzal együtt!) csak 110,7 kcal, amiben 9,8 g a fehérje, 11,4 g a szénhidrát (4,6 g rosttal) és csak 2,8 g a zsír!
U.I.: ... és a diétás (gyúrás-nyújtás nélküli ;)) MásTészta Mézeskalácsot se feledjük! A recept az Ünnepi Sütidobozban! 12 karácsonyi finomság... kedvezőbb tápértékekkel, melyek csak az ünnepi hangulatot növelik, a plusz kilókat nem!
Ide kattints érte: http://masteszta.blogspot.hu/p/unnepi-sutidoboz-rendeles.html