Talán nem is hitted volna, de a karácsonykor készített tojáslikőr több funkciót is rejt magában, mint egy szimpla, elrontott bejgli után rituálé-szerűen legurított bánat-pia. Például kitűnő welcome drink a vendégségbe érkező (gyúrós... :)) vendégeknek, de jópofa gasztro-ajándékként is helytáll… és hát természetesen saját magunk szórakoztatására is elkészíthetjük!
Hozzávalók (két adag):
- 3 tojássárgája
- 50 ml tej (akár mandula, kókusztej, vagy csak a bocis…) + még 2,5 dl tej
- 35-40 g protein (ha sima tejsavód van, akkor a több, ha kevert – kazein, szója tartalommal – akkor elég a kevesebb!)
- 60 ml kókusztejszín
- fahéj, mézeskalács fűszer
- opcionális: kis vodka, brandy, egyéb ízesítetlen tiszta szesz, ami a múltadból rád maradt
Elkészítés:
2. A maradék tejet és a tejszínt melegítsd alacsony lángon a fűszerekkel – ügyelj arra, hogy ne legyen túl meleg! Szóval, ha beledugod az ujjad és visítasz egy nagyot… akkor már rossz hőfokon jársz!
3. A meleg tejet lassan öntsd bele a tojásos keverékbe – folyamatos és lelkes keverések közepette, hogy a tojás-pajtás is szépen ráhangolódjon a hőmérsékletre. (Különben likőr helyett egy balul sikerült alkoholos tojásleves lesz a végeredmény…)
4. Ha némi vodkát vagy egyéb polcon porosodó szeszt is szeretnél a likőrbe csapni, akkor azt szintén most tedd hasonlóképpen bele. Elvégre karácsony van, most aztán (majdnem) minden lehet!
5. Végül a teljes likőr-gyártmányt tedd fel a tűzhelyre, és a legalacsonyabb lángon picit melegítsd át, sűrűn kavargatva. Ne forrjon!
6. Bár nálam nem volt jellemző a csomósodás, de ha a Te tojásos-történeted nem sikerült homogénre, akkor szűrd át nyugodtan!
7. Ha kellően felmelegedett, töltsd poharakba, szórd meg a tetejét fahéjjal, és máris lehet átmelegedve átvenni az ünnepi hangulatot!
3. A meleg tejet lassan öntsd bele a tojásos keverékbe – folyamatos és lelkes keverések közepette, hogy a tojás-pajtás is szépen ráhangolódjon a hőmérsékletre. (Különben likőr helyett egy balul sikerült alkoholos tojásleves lesz a végeredmény…)
4. Ha némi vodkát vagy egyéb polcon porosodó szeszt is szeretnél a likőrbe csapni, akkor azt szintén most tedd hasonlóképpen bele. Elvégre karácsony van, most aztán (majdnem) minden lehet!
5. Végül a teljes likőr-gyártmányt tedd fel a tűzhelyre, és a legalacsonyabb lángon picit melegítsd át, sűrűn kavargatva. Ne forrjon!
6. Bár nálam nem volt jellemző a csomósodás, de ha a Te tojásos-történeted nem sikerült homogénre, akkor szűrd át nyugodtan!
7. Ha kellően felmelegedett, töltsd poharakba, szórd meg a tetejét fahéjjal, és máris lehet átmelegedve átvenni az ünnepi hangulatot!
Elméletileg hűtőben nagyon sokáig eláll, de gyakorlatban nálunk a másnapot sem éri meg. Ha mégis tárolásra adnád a fejed, akkor viszont érdemes pár naponta picit felrázni.
A fennmaradt tojásfehérje pedig igazi kincs, hiszen némi proteinport hozzácsapva máris tökéletes palacsinta-tartozék lesz!
A fenti két adag, így egy adag 238 kcal, 26 g protein, 11 g szénhidrát és 10 g zsírt tartalmaz... alkoholizálás nélkül :) !
U.I.: ... és a diétás (gyúrás-nyújtás nélküli ;)) MásTészta Mézeskalácsot se feledjük! A recept az Ünnepi Sütidobozban! 12 karácsonyi finomság... kedvezőbb tápértékekkel, melyek csak az ünnepi hangulatot növelik, a plusz kilókat nem!
Ide kattints érte: http://masteszta.blogspot.hu/p/unnepi-sutidoboz-rendeles.html