Most egy olyan brownie története következik, mely nélkülöz minden felesleges szénhidrátot, cukrot, lisztet, nincs telenyomva csokoládéval… de még cselesen a vaj és a margarin "áldásos" kalóriáival és egyéb hatásaival sem kell számolnunk… az eredmény? Mégis krémes, felül szilárd, belül puha, csokis mennyei brownie…!!! HIHETETLEN, nem? :)
Na jó, valójában a történetből nem lesz X-akta, hiszen kellő kreativitással valóban teljesíthetőek a fenti követelmények! Mégis miképp? Úgy, hogy segítségünkre hívjuk jó pajtásunkat, a cukkinit!
Na szóval tudom, hogy a cukkini-dolog megosztja a közönséget. De! Ha utálod, ha szereted, vagy ha épp semleges érzéseket táplálsz felé, akkor is el kell fogadni a tényeket: miszerint a cukkini íztelen, szagtalan lény, és csekély kalóriatartalmával tökéletesen integrálható mindenféle süteménybe.
Csináltunk belőle vaníliás muffint, pizzát, zsömit… (fenn van a blogon!) és most ismét az édesebbik oldalával nyomulunk tovább! Igen, a cukkini lesz az aduász a brownie esetén is, hiszen segítségével olyan krémes és puha textúrát kap a süti, hogy tökéletes megoldás lesz a vaj és egyéb zsiradék kiváltására! Hoppá!
Aki túl konzervatívnak érezné magát ehhez a komoly gasztronómiai előrelépéshez, azt megnyugtatom: ízre nem fogja senki sem kiszúrni a cselt, ráadásul a brownie sötét jószág, így színre sem fogja senki észrevenni a nem épp megszokott összetevőt!
Hozzávalók (8 kockához - ami mondjuk két adag):
- 200 g cukkini
- 30 g szójaliszt
- 30 g csokis protein
- 1 ek natúr kakaó
- 2 tojásfehérje (vagy egy nagy tojás)
- 2 ek joghurt
- 0.5 dl víz
- édesítő
- A tetejére: szeletelt mandula
Elkészítés:
Az elkészítés nem igényel semmilyen körmönfont hadműveletet, csupán a sorrendre ügyelj:1. Első bekerülő mindig a szilárd mag: vagyis a liszt, protein, kakaó trió. Összekeverni.
2. Joghurt, tojásfehérje, édesítő. Szintén kever.
3. Cukkini. Pucol, reszel, kinyomkod, beletesz. Pofonegyszerű!
4. Végül a víz! Nálam fél deci kellett a kellő mennyiséghez, de a folyadék mértéke azért függ attól, hogy milyen összetevőkkel dolgoztál, illetve mekkora erőbedobással csavargattad azt a cukkinit. Fontos, hogy krémes, de ne túl folyós állagot kapjunk, szóval szép lassan adagold hozzá a vizet.
2. Joghurt, tojásfehérje, édesítő. Szintén kever.
3. Cukkini. Pucol, reszel, kinyomkod, beletesz. Pofonegyszerű!
4. Végül a víz! Nálam fél deci kellett a kellő mennyiséghez, de a folyadék mértéke azért függ attól, hogy milyen összetevőkkel dolgoztál, illetve mekkora erőbedobással csavargattad azt a cukkinit. Fontos, hogy krémes, de ne túl folyós állagot kapjunk, szóval szép lassan adagold hozzá a vizet.
Ha minden összeállt, akkor öntsük a masszát egy szilikonos formába. Nem győzöm hangsúlyozni, milyen jó dolog a szilikon forma! Süssél szinte bármilyen más-tésztát, biztos nem kell régész módjára kikaparni belőle semmit! Annyi a titka, hogy a sütés végén hagyd mindig a formában kihűlni a kreálmányod, csak utána borítsd ki!
Előmelegített sütőbe rakjuk, és alacsonyabb lángon (körülbelül 160°C-on) sütjük 30-40 percig. És tádáááám: kész is vagyunk!
És az eredmény? Tökéletes állagú, hihetetlen tápértékű csoda-bróóóni, amit egy önjelölt gasztro kritikus sem becsmérelhet!
És az eredmény? Tökéletes állagú, hihetetlen tápértékű csoda-bróóóni, amit egy önjelölt gasztro kritikus sem becsmérelhet!
Nagyon jól működik zabliszttel vagy más magliszttel is természetesen a brownie, de akkor nyílván más tápértékekkel kell kalkulálnod.
Ne kérdezd, hogy a protein port mivel helyettesítsd. :) Nem fekete bárány, ugyanolyan méltó összetevője a történetnek, mint a többi hozzávaló. A legtöbb hipermarketben hozzá lehet jutni, vagy az internet is csodákra képes… természetesen, ha nem mozogsz otthonosan a dologban, szívesen segítek!
Mivel a sütési idő a sütődtől is függ, így javaslom, hogy támaszkodj más jelekre is! Például, ha megszilárdult a süti teteje és finom illatok lengik be a konyhát, akkor az szintén a sülési szakasz végét jelzi!
Ha nincs szilikonos tepsi vagy kenyérsütő formád, akkor szerintem muffin formákba is belemehet… és büszkén felvállalhatod konyhád új keresztezett faját: a brownie-muffint (hehe, cukkinival…:)).
Tápérték adatok! A teljes adagban 288 kcal, 48 g fehérje, 18,4 g szénhidrát és 3 g zsír van! Igen ez a teljes adag! Amúgy 8 kis kocára lehet felvágni, reggelire 4-4 darab a legkeményebb diétában is megállja a helyét!