HTML

Trükkös tejbegríz

2013.09.22. 11:46 kukacos1303

A menzás tejbegríz egy külön fogalom. Van aki forrón szereti. Más úgy, ha a tányér széléről is kifolyik. Van, aki a keményebb oldaláért rajong… és vannak olyan különcök – mint én – akiknek az iszapszerű masszában gusztán úszó csomódarabok dobogtatják meg a szívét. :)

A tejbegríz alapesetben nem követel meg komolyabb konyhai előéletet tőled, így ha a fakanál is olyan újdonság neked, mint kígyónak a pamut zokni, akkor is javaslom, hogy érdemes belevágni.

Ugyanis: klasszikusan két összetevővel általában le lehet tudni a történetet: tej és gríz.
Na már most egy egészséges, tápláló tábort képviselő MásTészta recepthez egyik összetevő sem működőképes – így kell egy kis varázslat, hogy egészséges, fehérjedúsabb irányba tereljük a menzakoszt sztár-fogását! 
1. Gríz helyett? Zabkorpa!
A zabkorpa előnyeit hosszasan lehet ecsetelni, aki nem ismeri, az guglizzon rá, és barátkozzon össze vele! Gyors összegzésképp annyit, hogy a gríznél sokkal komplexebb és némileg kevesebb szénhidrátot is tartalmaz, egyenletesebben tartja a vércukorszintet, valamint rostokban és más tápanyagban is gazdag szénhidrátforrás. Ami nekünk most még nagyszerűbb az, hogy a zabkorpa eléggé gríz állagú, így kedvenc tejbegríz élményünket simán felidézhetjük vele!

2. Tej helyett? Kétféle lehetőség is lesz, csak mert nem akarom senkitől sem elvenni a nosztalgikus tejbegríz élményt...

1. variáció: protein por!
A legkézenfekvőbb és legfinomabb megoldás. Itt tennék egy kis kitérőt, hogy a protein por kapcsán. Sajnos az átlagemberek említésre méltó százaléka a protein szó hallatán mély megvetéssel fordul odébb… (azonban bármely kétes eredetű zsírégető csodaturmixra vagy gyógyszertári készítményre helyből ráugranak... ). Ennek az lehet az oka, hogy a média és a fantasztikusan elferdített marketing stratégiák azt sugallják, hogy a fehérjétől mindenkire helyből Schwarzenegger-t megszégyenítő izmok rakódnak rá. Kábé így:
A valóság ezzel szemben az, hogy a tiszta tejsavó fehérjék nem okoznak önmagukban tömegnövekedést. (Az élet sosem ilyen egyszerű, nem?) A protein porok nem szteroidok és nem is előre elcsomagolt instant izmok és nem csak a "gyúrósok" privilégiumai! A protein porok táplálékkiegészítők (vagyis a normál étkezést egészítik ki), de egy normál gondolkodású világban ugyanolyan élelmiszerként kellene kezelni, mint a többi terméket a boltban – pláne, hogy ezekkel a termékekkel végre valami jót is beviszel a szervezetedbe.

Érdekesség, hogy mindenki fél, elítéli, retteg a "gyúrós" poroktól, pedig nagyjából ugyanezt kínálják az öreg néniknek, kemoterápia vagy egyéb műtéti beavatkozás után lábadozó, étvágytalan, gyenge betegeknek, de bizony a fogyi-ipar piacradobott szuperdiétás turbó shake-ei is mit gondolsz, mit tartalmaznak…? Igen, fehérjét! Persze minimum tripla áron – és dupla annyi szénhidráttal?! - az embereknek. Majd nézz utána!
2. variáció: zsírszegény túró!
Ha nincs kéznél protein, vagy a leírtak ellenére teljesen feleslegesen él benned a protein-para, akkor használj egy kis túró-víz elegyed, amivel szintén minőségi javulást hozhatsz a tejjel szétpancsolt változattal szemben. És akkor a végeredményed nem lesz más, mint tejbegríí… izé… túróbagríz… vagyis zabkorpa..túróbakorpa… :)

Akkor nézzük konkrétan a dolgokat!
Hozzávalók:
  • 60 g zabkorpa
  • 3-4 dl víz (sűrűségi preferencia függvényében)
  • édesítő ízlés szerint
Ha kihűlt:
  • 20 g protein 1 dl vízben feloldva
    vagy
  • 120 g zsírszegény túró és plusz 1 dl víz
  • A tetejére: natúr kakaó + por állagú édesítő (például ez!)
Elkészítés:
Egy edénybe beleöntöd a vizet, fokozatosan belelapátolod a zabkorpát, elkevered, majd feldobod a tűzhelyre. Alacsonyabb lángon, ámde éber felügyelet mellett felforrald. Figyelsz, vársz, kavargatsz…és ezt játszod egészen addig, amíg elkészül a készítményed. (Ez akkor történik, amikor a zab és a víz egyesült egy sűrűn bugyogó iszap formátumban.) Ha megvan, akkor lehúzod a tűzről és várod, hogy szépen kihűljön.

Közben nekiláthatsz ál-grízkészítésünk másik mozzanatához: a tej pótláshoz.
1. variáció: a protein port (opcionálisan vaníliás, de persze más íz világokban is lehet mozgolódni…) elkevered egy deci vízzel, majd hozzákevered a kihűlt grízedhez. Pár percet várj, aztán lehet gyerekkori emlékeket újraélve, eufórikus érzésekkel belapátolni.
2. variáció: zsírszegény túrót (ha van krémesebb vagy enyhén bötykös-rücskös az a legjobb) belekeversz – az édesítővel és egy kis vízzel szépen kikavarod, majd hozzákevered a zabkorpás történethez.
Tejbegríz evési útmutató:
Jó, tudom hogy mindenki mással szereti, de akkor is a kakaó a legjobb feltét! Natúr kakaó, por állagú édesítő: vastagon beszór, majd szakszerűen bekanalaz. Szigorúan, szépen a széléről nekiindulva, geometriai pontossággal körbekanalazva. Összekeverni igazi szentségtörés! :)

Tápértékek:
Proteinnel készítve a teljes adag 280 kcal, 25 g fehérje, 38 g szénhidrát, 3 g zsír, és sok-sok rost a zabkorpa jóvoltából! A túrós történet adatai ehhez szintén hasonlóak: 292 kcal, 25 g fehérje, 39 g szénhidrát és 4 g zsír! 

Szólj hozzá!

Címkék: Proteines süti Sütés nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://citromoshab.blog.hu/api/trackback/id/tr626264488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása